Look How We’ve Grown

Fay Sweet meets a growing family who, in a stunning makeover, made extra room by extending their Twenties house upwards

With a growing family of four boisterous boys, the Worsey household was starting to burst at the seams. “We were running out of bedrooms, so we faced a choice – move to a bigger place or extend our existing home,” says Susan Worsey. At first, moving seemed like the best option, but despite trudging around almost two dozen properties, nothing quite fitted the bill. “We realised we really liked our road, and the local school was very good, so we decided to stay, and to create the home we wanted,” she says.

A plan was hatched to expand upwards in their Muswell Hill

house. “We called in several loft companies, but their ideas were very uninspiring,”

recalls Susan, whose husband, Stephen, is a book publisher. “Then we tried a number of architects. As soon as we met Simon Miller we got on well; he understood exactly what we were after. Converting the attic was the priority, but as our ideas evolved, it made sense to look at the whole house.

”The house is a classic 1920s, part-timbered, semi-detached family home complete with original stained-glass details and leaded-light windows. From the street it is hard to detect the changes wrought on the inside. But cross the threshold and, where once there was a hall leading to a formal sequence of rooms, there are now long,

123